Profiel

Ik ben Claus Ahlborn, oprichter en eigenaar van Ahlborn Consultancy. Ik bied organisaties adequate en effectieve ondersteuning bij het bereiken van hun projectmatige doelstellingen. Behalve expert en kennisbron, ben ik vooral een facilitator. Kortom, diegene die ervoor zorgt dat het proces (het project) plaatsvindt. Ik geloof in de kracht van mensen en organisaties om te kunnen groeien.

Waar kom ik vandaan?
In 1967 werd ik geboren in het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis. Mijn Duitse ouders verbleven toen voor werk in Nederland. Na twee jaar vertrokken we (weer) naar Duitsland om in 1973 definitief terug te keren. Standort: Leersum.

Ik studeerde geologie aan de Universiteit Utrecht. Ik leerde verschillende natuurwetenschappelijke disciplines met elkaar te combineren en in de praktijk toe te passen. Tijdens de vele veldwerken maakte ik me ook eigen in andere culturen effectief te kunnen opereren. Om mijn horizon te verbreden heb ik als bijvak Rechten gedaan.

Mijn eerste geld verdiende ik door mijn tweetaligheid met het vertalen van Duitse teksten. Mijn eerste baan was die van projectleider bij het milieuadviesbureau Geofox (nu Geofox-Lexmond). Ik gaf leiding aan bodem-, sanerings- en milieumanagementprojecten. Milieu was destijds voor bedrijven een lastige materie en de meeste hadden op dit gebied niet zoveel geregeld. Nadat ik bij Athlon Groep, een speler op de Europese automotivemarkt, tijdens een omvangrijke audit hun milieuproblematiek in kaart had gebracht, besloot ik hen mijn diensten aan te bieden. Mijn idee: de geconstateerde problemen op te lossen.

Als projectmanager gaf ik nu invulling aan het arbo- en milieubeleid van de groep. Ik bezocht hierbij vaak de werkmaatschappijen om mij een goed beeld te kunnen vormen. Mijn geologievaardigheden (diep graven, omgaan met andere culturen, etc.) kwamen zeer van pas. De werkvloerverhalen, die ik tijdens dit ‘veldwerk’ hoorde, vormden een belangrijke inspiratiebron. Na de succesvolle invoering van arbo- en milieuzorg, werden ook andersoortige projecten aan mij toevertrouwd: vastgoedinventarisaties bij internationale overnames, kwaliteitsmanagement, certificeringen, risicomanagement en de ontwikkeling en implementatie van ICT-systemen.

Waar sta ik?
In 2004 ben ik als Ahlborn Consultancy voor mezelf begonnen. De afgelopen jaren van ondernemerschap waren voor mij een ware ontdekkingsreis. Dingen die ik voor onmogelijk hield, bleken mogelijk, ik heb voor innovatie en originaliteit gezorgd, mensen laten zien hoe dingen werken en nieuwe concepten verkend. En het belangrijkste, ik heb een tevreden klantenkring opgebouwd. (zie ook projecten).

Waar wil ik heen?
Naast het leveren van goed en eerlijk advies, wil ik gestaag mijn grenzen blijven verleggen. Speerpunten hierbij zijn:

  • delen van kennis en ervaring;
  • bouwen aan samenwerkingsverbanden;
  • verkennen van nieuwe technologieën;
  • inzichten en oplossingen in nieuwe markten toepassen (kruisbestuiving);
  • bijdragen aan opzienbarende projecten.